Nu pot lăuda sunt o mare cultă și cum cărțile vor continua mereu apară nu cred pot spune nici am citit cine știe ce număr impresionant de literatură.Dar, din cele câteva pe care am avut plăcerea le ‘devorez’ m-am gândit recomand câteva, în funcție de genurile lor.Țin vă avertizez această listă este bazată pe gusturile și opiniile mele personale și le voi împărți pe categorii după propriile reguli.Desigur la genurile favorite voi insista mai mult, o vină pe care mi-o asum, și în acest articol voi concentra doar pe o parte din acestea. asigur va exista o parte a doua unde voi ocupa de celelalte cărți care consider merită menționate.

Cărți polițiste în care detectivii sunt foarte intuitivi:

 

-Seria cu Sherlock Holmes de Sir Arthur Conan Doyle – cine nu a auzit măcar o dată de unul din cei mai mari detectivi fictivi al tuturor timpurilor? Sherlock Holmes, deși nu o companie foarte plăcută, este mereu o încântare la capitolul deductive, iar lecturarea poveștilor sale este elementară pentru orice iubitor al genului.

-Crimele din Rue Morgue de Edgar Allan Poe- Auguste Dupin este un alt exemplu de maestru al deducției, deși nu este la fel de cunoscut ca și colegul său britanic. Aceastăpoveste de raționament’ cum a numit-o autorul este foarte plăcută amestecând fapte logice cu stilul specific a lui Poe care te face fii mereu în alertă.


Povestirile cu Miss Marple de Agatha Christie- probabil toată lumea se aștepta îl menționez pe Hercule Poirot, versiunea personală de Sherlock Holmes a autoarei, dar ca fiu sinceră micuțul francez nu mi-a plăcut niciodată în mod special. ‘Mătușica’ Miss Marple totuși mi s-a părut atât simpatică, cât și foarte inteligentă.Doamnă în vârstă știe folosească în avantajul ei părerile preconcepute pe care ceilalți le au despre ea.Este o adevărată actriță a cărei perspicacitate este descoperită cu uimire de către celelalte personaje, reușind totuși își mențină o imagine de fragilitate și cotidian, familiei sale.

Cărți polițiste cu detectivi amatori:

-Seria cu Tommy și Tuppence de Agatha Christie- nu la fel de cunoscuți ca și celelalte personaje ale mult apreciatei autoare, Tommy și Tuppence totuși nu sunt cu nimic mai prejos.Scurta serie consemnează viața lor și transformarea duoului din simpli parteneri în soț și soție.Pe lângă cazurile pe care aceștia doi le rezolvă împreună putem arunca o privire și în dinamica relației dintre aceștia doi care este foarte spumoasă.Caracterele lor diferite sunt puse în balanță perfect și se completează unul pe celălalt formând o pereche imbatabilă menținânduși totuși o aură de oameni obișnuiți spre deosebire de ceilalți detectivi prolifici. Recunosc nu sunt o fană a acestei autoare dar Tommy și Tuppence m-au cucerit din prima.

 

 

-Seria cu Heather Wells de Meg Cabot- schimbăm foaia și trecem la ceva mai comic.Heather Wells nu este nici pe departe o detectivă obișnuită este mai degrabă o femeie cu o intuiție foarte bună.Preocupările sale sunt cât se poate de normale, de la greutatea sa la trecutul său pe care încearcă îl uite și la atracția nebună pe care o simte pentru fratele fostului său soț.Tonul cărților este de-a dreptul hilar păstrând totuși și o atmosferă de mister.Se citesc ușor și sunt potrivite mai ales pentru cei care preferă ceva maiușurelfără acea atmosferă încărcată specifică în general cărților polițiste.Finalul de asemenea este unul foarte potrivit.

Cărți polițiste care explorează și partea psihologică a criminalilor:

-Impuls de Michael Weaver – pe departe cartea mea favorită din toate timpurile. Prezintă cu măiestrie motivațiile și sentimentele criminalului în serie William Made, într-un mod în care te simți atras iremediabil de acest personaj.Povestea este puțin mai dură, dar foarte bine detaliată, iar eu cel puțin am terminat-o într-o noapte.Oferă cu adevărat o monstră din mentalitatea unui om traumatizat care alege , sau mai degrabă are ‘impulsul’ de a ucide.Drama personajului principal Paul Garret care încearcă își răzbune soția, omorâtă brutal de către Made pălește considerabil în față forței nemiloase o criminalului.

 

-Fratele Grimm de Craig Russell –din nou un criminal în serie care de această dată are o pasiune sumbră pentru ‘Strada poveștilor’ o carte de Gerhard Weiss a cărui întâmplări le ‘aduce la viațăîn moduri macabre.Fabel, detectivul acestui roman, realizează conexiunea între poveștile fraților Grimm, și crime, aceste simple basme fiind mult mai mult decât ceea ce par.Traume din copilărie și evadarea în lumea literară, pasiunea pentru latura întunecată a cititului, Fratele Grimm este un criminal interesant a cărui gândire avem ocazia o explorăm pe deplin.

 

-Omul de zăpadă de Jo Nesbo- s-ar putea zice am un fel de pasiune pentru criminalii în serie, dar nu sunt ei oare mult mai interesanți, uciderea fiind pentru ei o a doua natură?De data aceasta motivația criminalului nostru este diferită.Alege ca victime femei care au fost infidele , pe care le pedepsește crunt, transformându-le efectiv în oameni de zăpadă.Copilăria este din nou momentul când ucigașul își descoperăvocațiafiind din întâmplare martorul aventurii propriei sale mame. Detectivul Harry Hole prelueaza ancheta și începe dezlege încet încet firul încurcat al adevărului. Va fi Omul de Zăpadă prins înainte facă alte victime?

Cărți Thriller

Stația polară de Matthew Reilly –o poveste foarte interesantă care te ține constant cu sufletul la gură.Acțiunea este la ordinul zilei dar este construită cu grijă și nu este deloc exagerată.Implicații politice, lupta pentru supremație dintre state devine cumva motivația celor întâmplate.Aflând de o descoperire bizară de la stația polară Wilkes mai multe națiuni își trimit echipele în speranța de a pune mâna pe un avantaj tehnologic.Țin menționez politica nu este deloc un interes de-al meu dar această carte a reușit cumva fenteze, orbindu- cu momentele sale palpitante și de-a dreptul terifiante.Shane Schofield va afla pe propria piele uneori nu poți avea încredere nici măcar în propria echipă.Trădări, tehnologie militară secretă, lupta cu tărâmul arctic, sunt atât de multe motive te lași purtat de această poveste fascinantă.

 

Cripta pentru Boris Davidovici de Danilo Kis –această carte prezintă mai multe povești legate printre ele prin relații subtile, și prezintă umanitatea în formele sale cele mai atroce.Acte de trădare și brutalitate ni se prezintă cât se poate de detaliat.Tragismul și drama sunt aici la putere.Poate cel mai sinistru aspect despre această colecție de povești uneori șocante este faptul sunt bazate pe evenimente istorice și mărturii cât se poate de credibile.

 

-Furor de Markus C.Schulte Von Drach- farmecul acestei cărți stă în explorarea misteriosului organ care ne este atât de indispensabil și anume creierul.Atâția ani de cercetare și încă nu îi cunoaștem cu adevărat toate secretele.Pot fi alterate memoriile oamenilor?Conspirații misterioase, tehnologii moderne, o mică poveste de dragoste,cri nelipsită, formula aceasta nu poate da greș.Un thriller fascinant care amestecă știința cu ficțiunea,și de care îmi voi aminti mereu cu placer, fiind una din primele cărți pe care le-am citit.

 

Cam atât momentan.Așa cum așteptasem m-am lăsat condusă de pasiunile mele și am elogiat cărțile polițiste aproape tot articolul.Îmi pare rău și promit scriu cât de curând următorul articol în care dau și celorlalte genuri o șansă.

Lectură plăcută!

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: